Вкараха забавения“ ТЕЛК в закона. РЗИ уведомява 4 месеца преди изтичане на

...
Вкараха забавения“ ТЕЛК в закона. РЗИ уведомява 4 месеца преди изтичане на
Коментари Харесай

Вкараха „забавения“ ТЕЛК в закона


Вкараха „ забавения “ ТЕЛК в закона. РЗИ уведомява 4 месеца преди приключване на решението. Терминът „ забавена експертиза “ се вкарва за първи път в Закона за здравето. Само при сходна обстановка хората с увреждания ще си получават инвалидните пенсии, макар че не са преосвидетелствани от ТЕЛК. При всички останали случаи обаче важат правила, които би трябвало да се съблюдават както от институциите, по този начин и от правоимащите, прецизират от Националния застрахователен институт в първия за годината бюлетин.

Последният 48-и парламент реши да не се стопират пенсиите на хората с увреждания, в случай че не са получили в точния момент ново ТЕЛК решение. Различните типове пенсии и добавката за непозната помощ се отпускат и изплащат за периода на неработоспособност, показват от Национален осигурителен институт. Само навършилите пенсионна възраст по общия ред получават парите си пожизнено. За първи път районните здравни инспекции имат обвързване в период от 4 месеца преди приключване на ТЕЛК да уведомят, че следва преосвидетелстване. След това обаче хората с увреждания са длъжни до 3 месеца преди приключване на ТЕЛК да подадат заявление-декларация. Следват още 3 месеца, в които здравната комисия би трябвало да извърши преосвидетелстването. Ако не е в положение, тъкмо тук се вкарва и „ забавена експертиза “. За тези случаи РЗИ би трябвало да подаде информация до Национален осигурителен институт и до други институции.

Обменът на данни действително ще започва след 28 май, прецизират от Национален осигурителен институт. Заварените случаи се уреждат с две разпореждания. За хората със забавена експертиза няма значение срокът на подаване на заявката за преосвидетелстване, т.е. за тях не важат 3-те месеца преди приключване на експертното решение, заявление може да се подаде и в деня преди приключване на ТЕЛК. Втората наредба регламентира правенето на описи на хора с прекъснати пенсии поради изтекли права, които РЗИ изпраща на Национален осигурителен институт, с цел да не им се стопират парите. През февруари в описите са включени 3000 души, а по-късно още 941. Списъците обаче би трябвало да се почистват от умряли, от хора с възобновени права и други сходни. Информация до Национален осигурителен институт ще се подава и за тези, които не са се явили на ТЕЛК, макар че е изминал.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР